Per Skovkjær Sand

Journalist med speciale i fortællinger

Tina Dickow forlader Danmark

Tina Dickow forlader Danmark og København, hvor hun har boet siden slutningen af 2009. Det fortalte den 33-årige sangerinde tirsdag aften, efter hun havde spillet koncert for omkring 200 mennesker på Café Du Nord i San Francisco.

– Jeg har været glad for at være i København med alle mine venner. Men livet byder sig nogle ting, så jeg er sgu på vej til udlandet igen, fortalte hun efter at have skrevet den sidste autograf.

Tina Dickow i Swedish Hall, San Francisco. Hun voksede op i Åbyhøj i Århus.

Tina Dickow boede i Londen fra 2002 indtil slutningen af 2009, hvor hun købte en lejlighed i København. En af grundene til, at hun vendte hjem, var, at hun ønskede at få et liv ved siden af musikken.

Det er stadig vigtigt for hende, fortæller hun og læner sin højre arm mod garderobe-disken uden for Swedish Hall på førstesalen af Café Du Nord, der ligger ud til San Franciscos hovedgade Market Street.

Hun har en hvid blondetrøje på. Hendes holdning er rank som en balletdanserinde, og hun taler roligt. Som en der mener, det hun siger. Hun er på turne i USA denne måned.

– Det bliver sværere med alderen. Jeg har behov for at have et live ved siden af. Et ordentligt liv ved siden af, siger hun.

Tidligere på aftenen mødte jeg en af Tina Dickows venner i køen på vej ind til koncerten. Poul Sarran hedder han. Han er bassist og bor nord for San Francisco. Poul kan tale dansk ligesom mange andre af publikummerne, der denne aften gav Tina Dickow en følelse af at være sammen med sin “homecrowd”.

Omkring ni stolerækker med 15-20 mand på hver plus nogle på en træbalkon og de stående ude langs siderne udgjorde publikummet.

Stille og kraftfuld

Lyset blev slukket, og ud af skyggen til højre kom Tina Dickow gående med sin holdning som en balletdanserinde, sin hvide blondetrøje og med det lyse hår elegant sat op i en knold på siden af hovedet. Som en svane over nattehimlem på vej mod endnu et eventyr.

Scenen var så lille, at man skulle træde ind på den forfra. Hun satte sig ned på hug for at stemme guitaren, og islandske Helgi Jónsson blæste de første toner på sin trækbasun. Så blev der helt stille, Tina Dickow havde rejste sig op, lænede sig hen mod mikrofonen, det var som om, alle luftpartikler forholdt sig i ro af ren forventning, og det var som om, hun lige skulle til at synge, og så gjorde hun det alligevel ikke. Men så gjorde hun det. Jeg har aldrig hørt Tina Dickow live før. Og jeg kan ikke huske, hvad sangen hed. Jeg kan bare huske, at hendes stemme var ren og ærlig og fuld af kraft.

Skøjtemanden

En anden af publikummerne var Michael. Han havde en stok, fordi han havde brækket sin ankel for nogle måneder siden og havde fået indopereret metalplader i foden. Men det var ved at blive bedre, fortalte han. Når han talte rokkede han sit hoved fra side til side som en skøjteløber, der skifter klinge. Han havde et kraftigt, sort skæg, og på toppen af hovedet var der kun enkelte hårstrå til at dække issen.

I slutningen af 70’erne var Michael til Gasolin-koncert i San Francisco. Der var 35 mennesker, og han var en af dem. USA-eventyret blev et flop for Gasolin, der tabte over en million kroner og gik i opløsning.

For Tina Dickow handler det ikke længere om at blive stor. Hun er stor. Hun ved godt, hvordan det er at nå bredt ud. Det er ikke længere et mål i sig selv.

Inden koncerten spiste hun middag sammen med resten af bandet. Så spillede de et slag yatzy og gik på scenen. Forfra. Hun kunne med det samme mærke, at det her var et hygge-publikum, som ikke tog det hele alt for højtideligt og som reagerede spontant. Hendes homecrowd.

Svanesang

Omtrent midt i sættet spillede Tina Dickow Copenhagen. Svanenesang til den by hun snart forlader:

Oh, this tingling feeling
To be the blood inside your veins
I’ve been leaving believing
I could find a better place

And all this time…
You were right here

Hun instruerede publikum i at synge med på omkvædet. Right here, right here. Så stoppede bandet med at spille, og de omkring 200 stemmer blev til et stort kor. Et blødt tæppe. Right here, right here. De var lige der. Og Tina Dickow klemte tommel- og pegefinger langsomt sammen og førte begge arme synkront rundt i en bue og slukkede stemmerne med samme andægtighed som en kustode, der tager et sidste kig rundt på museets kunstværker, inden han lukker døren og går hjem.

… Life

Efter koncerten tager Tina Dickow sig tid til at snakke med folk, give autografer og tage billeder med folk. En mand kommer op til hende.

– You have probably heard this many times, siger han og roser hende for showet.

Det bliver hun aldrig træt af, forsikrer hun. Så er der ikke flere i køen, og jeg går op til hende. Hun siger, jeg ligner en i embeds medføre med min blok og kuglepen. Jeg siger noget med, at jeg engang har skrevet for Fyens Stiftstidende og læser journalistik. Jeg kan mærke, at jeg er lidt nervøs. På samme måde som de første gange, jeg skulle ringe til kilder på journalisthøjskolen. Men jeg får alligevel sagt noget med, hvordan det er at tage helt over på den anden side af jorden for at spille for 200 mennesker.

– Det har jeg gjort i mange år efterhånden. Det er mere unaturligt at spille de store koncerter. Det her er mit rette element, siger Tina Dickow og læner sig ind over garderobe-disken. Hun holder tre tuschpenne i hånden.

– Det har altid været en del af min karriere at være ude i verden og udvikle mig. Det er med til at holde mig på tæerne som performer, siger hun.

Og så kommer det. Hun kigger ned i disken og op igen og fortæller, at hun er på vej væk fra København, som hun har været så glad for at bo i.

– Mere kan jeg ikke rigtig sige.

– Er det på grund af musikken, prøver jeg.

– Det er lidt det hele … , siger hun. Stilheden varer et par sekunder.

– … Life.

Kategorier:Danmark, USA

2 replies

  1. Hvor er det et trist indlæg. Ved vi, hvor hun rejser hen?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s