Per Skovkjær Sand

Journalist med speciale i fortællinger

En historie om en flyvende bil

I Oregon, omkring to kilometer fra 26 Mount Hood Highway og omkring 40,9 mil øst for Portland, ligger Brightwood Tavern. Juleaftensdag 2013 sad Otto Broker over for en kvinde, som vi ikke kender navnet på (eller har glemt). Otte Broker var måske mellem 50 og 60 år gammel. Hvad vi ved er, at han bar smækbukser i cowboystof, briller og havde opfundet en maskine, der ved hjælp af halvdelen af centrifugalkraften kunne løfte sig selv. Midt i baren stod et pool-bord, og Tiffany, der var lavet af dynamit, sprang rundt om poolbordet med stærke øl, og selvom hun var træt, så smilede hun og levede mere end 110 procent op til barens motto: ”Helping ugly people get laid since 1946”, selvom hun var smuk. Meget smuk. Hun kunne have været en filmstjerne, men hun slog det hen og sagde, at hun ville trække sig tilbage for at rødme. Trucks pustede ud foran den brun-røde bar bygget i bjælker. Et par hunde gøede. Skæg grånede og voksede usynligt. Det samme gjorde Otto Brokers skæg, imens han sad med ryggen mod væggen lige til venstre for et Budweisser-skilt. Otto Broker fortalte, at han arbejdede på en fabrik i Portland, hvor han styrede to maskiner. Én af gæsterne, som havde vandret to mil og besøgte baren for første gang og aldrig havde mødt Otte Broker før, kendte ham på forhånd. Gæsten vidste, at her fandtes kun rednecks og tæsk og geværer klar til at gå af. Så fik gæsten lidt at drikke og vågede et blik på det ukendte. Otto fortalte, at han eksperimenterede med elektronik derhjemme. Han lavede i 1980’erne en robot, som kunne monitorere et helt hus. Den lignede en skraldespand, kørte fra rum til rum, kiggede om alt var ok, ingen tyve eller banditter. Otto solgte omkring 50 robotter, og kun to har han skullet yde service på siden. Kvinden over for Otto Broker lod sit blik smelte ned over det lille bord, som stak ud fra væggen under Budweisser-skiltet, og på den måde forsvandt hun. Otto fortalte, at han arbejdede for firmaet Præcision Castparts Inc. I Portland. Fredagen forinden havde han produceret emner for en værdi af én million dollars.
– Hvad hvis du laver en fejl?
– Jeg laver ikke fejl, sagde Otto.
Otto Broker, jet-motormand og opfinder, fortalte, at han drømte om at lave en magnetisk motor. Han ville være nødt til at tage et stykke papir i anvendelse, hvis han skulle forklare alle principperne bag motoren. Men det handlede om at udnytte magnetfelterne.
– Der er allerede nogen, som har lavet den, men jeg vil bare gerne lave den bedre, sagde han.
Otto havde det fjerne blik, som drømmere har. Hans verden var meget større end Brightwood Tavern.
– Så, du kender til computere?
– Oh, yeah, sagde Otto og trak ærmet på sin Dickies-jakke op.
Under jakken gemte Otto Broker et ur. Uret havde apps som en smart-phone. Otto trak hvad der lignede et lille søm frem og prikkede til skærmen, inden han begyndte at tale om flyvende biler. Otto Broker havde udviklet et princip, der kunne få en bil til at lette ved hjælp af centrifugalkraften, fortalte han. Bilen var designet således, at kun den ene halvdel af centrifugalkraften blev udnyttet, og således var det altså muligt at få en bil til at lette, forklarede han.
– Halvdelen? Hvordan?
– Oh, du er klog nok til selv at regne det ud.
Prototyper havde få mil derfra, fulgt af Otto Brokers øjne, svævet. Kvindens blik flød ud på bordpladen over for Otto Broker, der sad med siden til bordet og kiggede ud i rummet. Hans opmærksomhed var som summen i elektriske ledninger, og han sugede hele baren ind i sine tankers magnetfelt. Ved døren holdt en blå Cooper Mini vagt. Den lignede Mickey Mouse.

Kategorier:Danmark

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s