Per Skovkjær Sand

Journalist med speciale i fortællinger

Solboom i USA

Imens danskerne stort set er holdt op med at sætte solceller på taget, så boomer branchen i USA. Leasing gør solenergi tilgængelig for flere amerikanere

Solen skinner fra en blå himmel med enkelte, hvide skyer ned over San Francisco-forstaden Berkeley, hvor den rammer taget af 46-årige Rudi Halbrights hus og de 16 solpaneler, han fik installeret sidste sommer. Solpanelerne er ikke Rudi Halbrights. De tilhører firmaet Sungevity. Rudi Halbright, hustruen Janie Riley og deres tre-årige søn Noah leaser solpanelerne i 20 år.

“Det virkede som den rigtige løsning. Nu behøver jeg ikke at bekymre mig om vedligeholdelse,” siger Rudi Halbright, der er selvstændig fotograf og har en MBA i administration af vedvarende energi.

I Danmark steg energiforsyningen fra solceller fra omkring 20 megawatt til over 400 megawatt i løbet af 2012, viser tal fra Energinet. Samme år blev der tilsluttet omkring 70.000 nye solcelleanlæg. Men siden afregningen af strøm (nettomålerordningen) blev ændret sidst i 2012, er markedet for privatkunder stort set gået i stå i Danmark.

Anderledes er det i USA, hvor branchen boomer. USA producerer 10.000 megawatt solenergi. 4000 megawatt blev installeret i 2013, ifølge en rapport fra tænketanken The Solar Foundation. Den førende delstat er Californien. Her får mere end en halv million hjem strøm fra solenergi.

Rudi Halbright har taget en MBA i administration af vedvarende energi.

Rudi Halbright har taget en MBA i administration af vedvarende energi.

 

Leasing vinder frem

Tre ud af fire privatkunder i Californien vælger ligesom Rudi Halbright og Janie Riley at lease solpanelerne frem for at købe dem. Det viser en rapport fra 2013 fra tænketanken Climate Policy Initiative. Og netop leasing er en af årsagerne til, at branchen boomer, forklarer miljøprofessor Mark Jacobson fra Stanford Universitet.

“Leasing har gjort solenergi tilgængelig for flere mennesker. For folk med en begrænset indkomst er det vejen frem,” siger Mark Jacobson.

Firmaer som Solar City, Sunrun, SunEdison og Sungevity har alle base omkring San Francisco og verdens centrum for elektronik og teknologi, Silicon Valley. De tilbyder forbrugere at lease solpaneler for eksempelvis 20 år, som Rudi Halbright og Janie Riley har gjort.

Leasing af solpaneler tog for alvor fart i USA i 2011. Det fungerer i et samarbejde mellem forbrugeren, en leverandør af solpaneler og en gruppe af investorer. Forbrugeren betaler et månedligt beløb for at lease solpanelerne. En del vælger ligesom Rudi Halbright at betale hele beløbet på forhånd. Herefter har forbrugeren ret til at benytte solpanelerne. Leverandøren, som i Rudi Halbright og Janie Rileys tilfælde er Sungevity, garanterer, at sol-panelerne vil levere en vis mængde strøm. Går panelerne i stykker, så reparerer Sungevity.

En gammel drøm

Solpanelerne på taget i Berkeley er en gammel drøm for Rudi Halbright. Da Rudi Halbright var 12 år, havde han emneuge i skolen om naturvidenskab, og han besluttede sig for at lave en model af et solvarmeanlæg ved hjælp af sin mors solarielampe og en glasplade. Han vandrede fra butik til butik i New Yorks Chinatown, men kunne ikke finde de rigtige dele. Lige siden har han drømt om at udnytte solen. Han købte sin første solcelle i Radioshack, da han var omkring 14 år. Han købte større solpaneler og ladede to batterier op, som leverede strøm til musikanlægget ved hans og Janie Rileys bryllup i 2007. Da de 16 solpaneler skulle installeres sidste år, ringede Rudi Halbright til Sungevity og fik installationen udskudt en uge, så han kunne være hjemme. I august 2013 kravlede han op på taget og så de 16 paneler blive monteret, inden han fik lov at tænde for anlægget.

“Det havde jeg drømt om, siden jeg var 12 år,” siger han.

Janie Riley, 46, har følt sig lettet, siden familien fik den elektrisk Fiat. -Da jeg begyndte at køre i elbilen, blev jeg klar over, at jeg tidligere havde følt mig skyldig over at bruge fossile brændstoffer, siger hun.

Rudi Halbrights hustru, Janie Riley, 46, har følt sig lettet, siden familien fik den elektrisk Fiat. -Da jeg begyndte at køre i elbilen, blev jeg klar over, at jeg tidligere havde følt mig skyldig over at bruge fossile brændstoffer, siger hun.

Jubel og stilstand

Branche-organisationen for solenergi i USA, Solar Energies Industries Association (SEIA), jubler over, at stadig flere forbrugere slukker for de fossile brændstoffer og tænder for sol. SEIA forventer 30 procents vækst i 2014, fortæller Ken Johnson, der er vicedirektør for kommunikation.

“Vi er begejstrede over den rekordhøje vækst, og vi ser frem til nye landvindinger,” skriver han i en email.

Imens er branchen stort set gået i stå i Danmark. Fra februar 2012 til og med januar 2013 blev der ifølge Energinet tilsluttet 70.000 solcelleanlæg i Danmark. Fra slutningen af januar til midten af november 2013 blev der tilsluttet 10.000.

Årsagen til det bratte fald i Danmark er, at nettomålerordningen blev ændret. Prisen for overskydende strøm faldt dermed fra to kroner per kilowatt-time til en krone og 30 øre.

Men der er plads til mange flere solcelleanlæg i Danmark, forklarer Christian Kampmann, der er lektor og ekspert i vedvarende energi ved Handelshøjskolen i København, CBS.

“Markedet er slet ikke opbrugt,” siger Christian Kampmann.

Leasing kan være løsning

Løsningen er ifølge Christian Kampmann et mere intelligent el-net, som for eksempel kan sørge for, at fryseren slukker i en times tid i kogespidsen, hvor alle laver mad. Sådan et el-net vil kunne tilpasse sig den varierende mængde af strøm, som solceller leverer.

Desuden kan leasing-ordninger være med til igen at gøre solpaneler attraktive for danske privatkunder, ligesom i USA.

“Den største fordel ved leasing er, at man ikke behøver at være nervøs for, hvor længe solpanelerne kan holde, og om de fungerer, som de skal. Der er ingen tvivl om, at mange af de her omstillinger er meget profitable, men de er svære for privatkunder at gennemskue,” siger Christian Kampmann.

Heller ikke Mark Jacobson fra Stanford Universitet tvivler på, at solenergi er fremtiden.

“Jeg tror, det vil eksplodere. Sol og vind er de eneste ressourcer, som er store nok til at forsyne hele verden,” siger Mark Jacobson.

I Berkeley gør Rudi Halbrights 16 solpaneler sit til at forsyne verden med elektricitet. Familien har desuden anskaffet en orange Fiat, der kører på strøm. Rudi Halbright misser med øjnene i vinterens skarpe lys.

“Tænk sig, hvor fedt det er, at man kan få gratis energi fra solen,” siger han.

Artiklen blev bragt i Politiken søndag den 2. februar 2014 og kan læses online her.

Fakta om sol-energi i USA

USA producerer mere end 10.000 megawatt solenergi. Det svarer til otte gange den energi, atomkraftværket Barsebäck producerede, da begge reaktorer kørte for fuld kraft i 1990’erne.

142.000 amerikanere arbejder i solbranchen. De 43.000 job er i delstaten Californien.

Kilder: “National Solar Jobs Census 2013”, The Solar Foundation januar 2014 og “Improving solar policy: Lessons from the solar leasing boom in California”, Climate Policy Initiative juli 2013.

Kategorier:USA

Tags: , , , , , , , , , ,

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s