Per Skovkjær Sand

Journalist med speciale i fortællinger

En lang sætning og to historier om en kage og verdens centrum

Her kunne jeg skrive en masse om, hvordan jeg for et par uger siden var i Berkeley og høre et foredrag med en klog mand, som har kombineret en masse teorier og brugt 30 år eller mere på at finde ud af, at alt hænger sammen, og at man ikke kan inddele verden i forskellige videnskaber, men at det hele i bund og grund er én stor videnskab, eller jeg kunne fortælle om de fire kloge mennesker, som arbejder i et felt midt mellem videnskab og kunst, som jeg hørte her til aften sammen med min veninde Sarah i et rum med gulvtæppe, to slags kaffe, jordbær og forskellige slags ost på University of San Francisco; blandt andet en fysiker, som skaber billeder af mennesker som energifelter, kombinerer det med lyd og får nogle dansere til at spille en sang og rejser hele verden rundt med det show, men i stedet vil jeg fortælle to korte historier, som jeg fik fortalt for et par uger siden, da jeg var til midsommerfest med efterkommere til indianere fra San Francisco-området i Kyst Miwok-landsbyen Kule Loklo.

Historie 1:

Den første historie fortælle Mary. Mary er spirituel coach. Det lyder meget hippie-agtigt, men som jeg oplevede det, så handler det bare om at lytte til sig selv og tage sig selv alvorligt – sørge for at hele pakken har det godt, følelserne og sindet og alt det der – og det er jeg faktisk meget enig i. Vi sad i rundhuset i Kule Loklo, fireman Gordon’s ild brændte i midten, vi spiste den mad, som vi allesammen havde bidraget med til buffeten (jeg havde bagt boller efter min mormors opskrift). Jeg snakkede lidt om rollen som journalist, som jeg har lidt svært ved at finde mig tilrette i nogle gange – observant eller deltager – og vi snakkede om historierfortælling:

Mary kommer i tanke om en historie. I hendes familie havde de en kage, som var speciel. Den havde et hul i midten og blev bygget højere op rundt om hullet. I familien gik der en fortælling om, hvorfor kagen var bygget op på den besynderlige måde. Der var alle mulige meningsfulde og dybe årsager til, at kagen havde den form. Så en dag besluttede én i familien sig for at søge fakta. Hun talte med et af de ældste familiemedlemmer, som stadig kunne huske kagens oprindelse. Det ældre familiemedlem fortalte, at dengang kagen første gang blev bagt, havde familien en ovn med en stor lampe i midten. Årsagen til hullet i midten af kagen var, at de havde været nødt til at forme kagen, så der var plads til lampen.

”Det er en vildt god historie,” siger jeg. ”Jeg ved ikke hvorfor, men jeg synes, det er en vildt god historie.”

Vi griner begge to.

”Måske er det fordi vi hele tiden forsøger at tilskrive det vi oplever mening. Og det synes jeg er en god ting,” siger Mary.

Historie 2:

Den næste mini-historie fortæller Edward. Edward leder fællesskabet omkring Kule Loklo og var med til at bygge rundhuset for 21 år siden:

Jeg fortæller, at jeg skriver om indfødt arkæologi, hvor to forskellige verdenssyn møder hinanden; videnskaben og det spirituelle.

”De kan begge have ret, de fokuserer bare på noget forskelligt,” siger jeg.

Edward kigger ud i mørket med sine glasklare øjne.

”Det er det, jeg forsøger at fortælle folk. Det har du lært i Californien. Californien har altid været stedet at lære det. Her levede stammer med 200 forskellige sprog sammen i nogenlunde fred. Hver stamme havde et sted, som var deres centrum for verden. Her holdt de sammenkomster, og stammerne omkring dem kom på besøg. De accepterede, at andre stammer havde et andet centrum for verden. Flere steder var centrum for verden på samme tid,” siger Edward.

Han smiler.

Kategorier:USA

Tags: , , , , ,

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s